hem      feedback      forum       kartor      kontakt
 

  På denna sida: allmän info » Konrollerade & off-limit zoner » platser & klubbar »

  Andra ämnen: fiske » segling » jakt » klättring » andra aktiviteter » dykning »


AKTIVITETER - DYKNING I DUBROVNIK

Allmän information

divingDen delen av det Adriatiska havet tillhörande Kroatien anses som en av de bästa dyksplatserna i världen, och det lockar till sig många entusistiska besökare varje år. Den berömde franske dykaren och äventyraren Jacques-Yves Cousteau lär ha sagt att undervattensvärlden runt Dubrovnik var ett av de vackraste han nagonsin skadat under alla sina resor.

Om en dykolycka skulle inträffa ring Association for rescue and search at sea.
9155 DAN VHF channel 16,10,7.


Dubrovnik Online kan hjälpa till och ordna dykskola, träning och dykutflykter.
För mer information kontakta oss pa
info@dubrovnik-online.netKonrollerade och off-limit zoner

Alla områden är inte tillgängliga för dykare,vissa delar är kontrollerade och off-limit zoner. När en dykare anländer måste man skaffa ett dyktillstånd, det bästa är att skaffa ett tillstånd innan ankomst.Tillgången till ett tillstånd beror mest på researrangören , men i de mesta fallen,är det enklare om ni har ett tillstånd innan avresa. Liscenser utfärdas av det Kroatiska dykförbundet och kan erhållas genom dykklubbar och dykcentrum, ochså genom auktoriserade resebyråer längs hela den Kroatiska kusten.


Off-limits dykzoner

divingTill off-limits dykzoner räknas (Brijuni and Krka), delar av vatten nära hamnar, inlopp till hamnar, ankarplatser, områden med hög trafik, naturreservat(Stonhamnen, Lim kanalen, Naturparken Telasica) och havsområden pa en radie av 100 m runt ankrade krigsfartyg och vaktade militärobjekt.Kulturministeriet, utfärdar via lokala museum, tillstånd att dyka i dessa områden. Övrig information kan erhållas på detta nummer:
(01) 6116 848, Fax: (01) 6116 849Konrollerade dykzoner

Några delar av områdena runt Dubrovnik är kontrollerade dykzoner, inkluderat National parken Mljet. Den andra stora National parken Kornati är ochså fridlyst. De respektive styrande ledningarna för National parkerna är ansvariga för utdelning av liscenser. Med tidigare medgivande av de lokala kontoren som tillhör Kulturministeriet,är det möjligt att dyka på dessa ställen: ön Vis, Biševo, Svetac, Brusnik, Sušac, Kopište, Lastovo, Donji Škoji, Vrhovnjaci, Palagruza, och ett område på 300m runt öarna Mljet och Jabuka, omådet på en radie av 300 m runt det sjunkna skeppet Szent Istvan, Premuda, Coriolanus Novigrad, BaronGautsch, Saint Ivan, S-57 pa Pelješac, och lämningarna vid Zirje och Cavtat.

Undervattens filmning, fotografering och sökningar på arkeologiska plaster kan bara göras med speciellt tillstånd av Kulturminsteriet. Utbildnings och Sport ministeriet i Kroatien har registrerat följande dykskolor och certifikat:BSAC, CMAS, IANTD NAUI, PADI, and SSI.Licens

divingVäl införskaffat, gäller dyktillståndet ett år. Priset är 100 Kuna (ca 25 Euro), och utfärdas bara till de personer som har de rätta dyk kvalifikationerna erkända från från någon av de internationella dykskolorna.

Den centrala dykorganisationen i Kroatien är det Kroatiska dykförbundet, som genom sina program erbjuder dykutbildning och träning, tillsammans med andra projekt. Förbundet fungerar ochså som en aktiv deltagare i skyddandet och bevarandet av undervattensvärlden.

Som en tilläggs information , föreslår vi att ni försöker skaffa boken som publiceras av Maritiministeriet, "Recreational diving in Croatia", regelboken om vett och etikett gällande vatten aktiviteter längs den Kroatiska kusten.


PLATSER FÖR TOPPDYKNING RUNT DUBROVNIK

 

Plats: Pelješac, S 57 torpedobåt
Djup: 25 - 39 meter
Nödvändig kunskap: Avancerad kategori
Sevärdhet: Sevärdhet: Väldigt välbevarat vrak av en Tysk torpedbåt
Beskrivnig: S57 var en Tysk torpedbåt, som sjönk den 19 Augusti 1944. Den attackerades och sänktes av tre Brittiska torpedbåtar. Vraket är väldigt väl bevarat. På fronten kan man se kanonerna som fortfarande kan flyttas och kanonerna innehåller forfarande torpeder. Vraket ligger på sidan på en sedimentär botten. Det är osäkert att gå in i det.

 

Plats: Dubrovnik, Taranto vrak
Djup: 23 - 55 meter
Nödvändig kunskap: Avancerad kategori
Sevärdhet: Välbevarat vark av ett handelsfartyg
Beskrivnig: Skeppet sjönk 1943, efter att ha gått på en mina.Spridda delar av dess last ligger runt skeppet. Skeppet är brutet i två delar, fören ligger nedsjunken i sanden och aktern är vinklad i en 45 graders vinkel uppåt och ligger lutad mot en klippa. På däck lever mängder av fiskar och två stora havsabborrar.

 

Plats: Elafiti, St. Andrija
Djup: 3 - 78 meter
Nödvändig kunskap: Nybörjare till avancerad
Sevärdhet: Fantastisk undervattensvägg
Beskrivnig: St. Andrija är en fyr byggd 1873 på en ö som bär samma namn. Den finns belägen 6 M väster om Dubrovnik 3 M från ön Kolpcep, 2 M från ön Lopud och 4 M från ön Sipan. Ön är ca 400 m lång, 80 m bred och täckt av pinjeträd. Byggnaden har en 4-bädds lägenhet och en 6-bädds lägenhet som kan hyras.
Den vackraste sidan att dyka på är utsidan på öns undervattensvägg. Klippan sluttar från 3-78 meter nästan vertikalt. Mängder av fiskar kan observeras längs väggen, och på 26 meters djup finns en undervattensgrotta. Om ni har den rätta kunskapen och erfarenheten att dyka djupare som till 50 meters nivån, kan man beskåda det berömda röda korallerna (Corallium rubrum), som används till vackra smycken.


 
 DYKKLUBBAR OCH SKOLOR  
 DUBROVNIK  DUBROVNIK REGIONEN
 NIMARI
 Zajca 38, Dubrovnik, 20000 Dubrovnik
 tel: +385 20 416-745
 DIVING CENTER - EPIDAURUM
 Hotel Epidaurus Cavtat, open 10-16
 tel: +385 20 471 444, fax: 471 386
 NAVIS Underwater Explorers
 Copacabana Beach, Dubrovnik
 Tel: +385 20 420 876, Fax: +385 20 428 857
 mobile: 099 502 773, e-mail: navis@du.tel.hr
Tauchbasis Žuljana
Dragan and Žana Lopin, Žuljana, Pelješac
tel : +385 20 756108, fax: +385 20 756060
web: www.tauchbasis-zuljana.de
E-mail:dragan@tauchbasis-zuljana.de
   
 Utrustning och dykinformation
du-apnea 

 Om ni vill köpa dykutsrustning rekommenderar vi DU - APNEA dyk shop i Dubrovnik.
 Contact: Maro Sekula, Dr. A. Starcevica 89, 20 000 Dubrovnik
 Tel / Fax: +385 20 375 316, E-mail: du-apnea@inet.hr
 Också tillgängligt: fiske och sjöutrustning.


 

 

nästa ämne: aktiviteter - fiske


  På denna sida: allmän info » Konrollerade & off-limit zoner » platser & klubbar »

  Andra ämnen: fiske » segling » jakt » klättring » andra aktiviteter » dykning »

  
    Allmän information
    Historia
    Kultur
    Konst
    Aktiviteter
    Transport
  
    Hotell
    Privat boende 
    Camping
    Vandrarhem
  
    Restauranger
    Cafe & Barer
    Nattklubb & Disco
    Underållning
    Shopping
  
    Resebyrer
    Utflykter & Resor
    Charter
    Rent a car
  
    TURISTBYRÅER
    INSTITUTIONER
    AFFÄRSSIDOR 
    VIKTIGA NUMMER
    NAUTISK INFO
    VÄDER
    HÄLSA
    EKOLOGI & NATUR
    VALUTA
    LEXIKON
    ÖVERSÄTTNINGAR
    BILD GALLERI
    LÄNKAR