Berömda invånare av Dubrovnik

Marin Getaldić

En djävul på matematik, en ängel i hjärtat

Marin GetaldićMarin Getaldic orsakde riktig avundsjuka i sin omgivning med sina experiment med parabol speglar i St. James grotta, kallad "Betes grotta" efter hans eget smeknamn. Speglarna förstörde metaller, bly och silverliknande material på avstånd. Historier förtäljer att Getaldic försatte skepp som seglade i närheten i fara. En sådan spegel, två meter i diameter, finns uppställd på det Maritima Museet i Greenwich.

Under hans livstid, åtnjöt Marin Getaldic (1568-1626) hög respekt och ära över hela Europa för sina många vetenskapliga verk. Dubrovnik Republiken föredrog praktiska upptäckter istället för teoretiska, så Getaldic fick tjäna sitt uppehälle som notarius och officiell tjänsteman. I hans brev till hans likasinnade runtomkring, klagade han på regeringens nochalans angående framgångarna med teoretiska principerna.

Hans familj levde i St. James hus, alldeles ovanför den stora grottan (senare uppkallad efter Marins smeknamn). På 1600 talet blev grottan en plats som väckte stor avundsjuka hos befolkningen i Dubrovnik. Bland hans historiska framgångar blev han en pionjär i användandet av hydrostatiska mått för vetenskaplig användning, och hans beräkningar av relativa vikter för elva saker : guld, kvicksilver, bly, silver, koppar, honung, vin, wax och olja. Han sammarbertade och brevväxlade med de mest berömda vetenskapsmännen i England, Italien, Frankrike och Belgium likaså Francois Viete och Galileo Galilei. Mellan 1603 och 1607 publiserade han fem verk. En av de mest berömda teserna "De resolutione et compositionem mathematica", publiserades efter hans död (1630).

Getaldic var en rådgivare med gott rykte i lilla och stora rådet. Han deltog pa diplomatiska uppdrag för Republiken, en vän till påven Urban VIII som stödde hans publikationer och verk. 1604 fick han i uppgift att restaurera Podzvizd Fort i Ston. Den Venetianske vetenskapsmannen Paolo Scarpi sade om Getaldic, den store fysikern och matematikern, att han var " en djävul på matematik, och en ängel i hjärtat ".

Källa: Welcome to Dubrovnik l/II

Skriven av: Lidija Crncevic

Publicerad av: Dubrovnik Tourist BoardSenast uppdaterad: 18.10.2019
  • Booking.com