Dykning i Dubrovnik

Allmän information

Den delen av det Adriatiska havet tillhörande Kroatien anses som en av de bästa dyksplatserna i världen, och det lockar till sig många entusistiska besökare varje år. Den berömde franske dykaren och äventyraren Jacques-Yves Cousteau lär ha sagt att undervattensvärlden runt Dubrovnik var ett av de vackraste han nagonsin skadat under alla sina resor.

Dubrovnik diving, image copyright Croatia National Tourist Board

Om en dykolycka skulle inträffa ring Association for rescue and search at sea.

9155 DAN VHF channel 16, 10, 7.

Dubrovnik Online kan hjälpa till att ordna utflykter eller arrangemang för enskilda eller grupper när det gäller dykskolor, träning eller dykutflykter.

För mer information kontakta oss: info@dubrovnik-online.net

We love diving to...

Experienced or inexperienced, Dubrovnik Online has the scuba and snorkel solution you're searching for !

We know the spots, the dive centers and the respective owners, offering therefore top deals. If you demand high quality diving services please contact us for a quote.


Konrollerade och off-limit zoner

Alla områden är inte tillgängliga för dykare,vissa delar är kontrollerade och off-limit zoner. När en dykare anländer måste man skaffa ett dyktillstånd, det bästa är att skaffa ett tillstånd innan ankomst.Tillgången till ett tillstånd beror mest på researrangören , men i de mesta fallen,är det enklare om ni har ett tillstånd innan avresa. Liscenser utfärdas av det Kroatiska dykförbundet och kan erhållas genom dykklubbar och dykcentrum, ochså genom auktoriserade resebyråer längs hela den Kroatiska kusten.


Off-limits dykzoner

Till off-limits dykzoner räknas (Brijuni and Krka), delar av vatten nära hamnar, inlopp till hamnar, ankarplatser, områden med hög trafik, naturreservat(Stonhamnen, Lim kanalen, Naturparken Telasica) och havsområden pa en radie av 100 m runt ankrade krigsfartyg och vaktade militärobjekt.Kulturministeriet, utfärdar via lokala museum, tillstånd att dyka i dessa områden. Övrig information kan erhållas på detta nummer: (01) 6116 848, Fax: (01) 6116 849


Konrollerade dykzoner

Några delar av områdena runt Dubrovnik är kontrollerade dykzoner, inkluderat National parken Mljet. Den andra stora National parken Kornati är ochså fridlyst. De respektive styrande ledningarna för National parkerna är ansvariga för utdelning av liscenser. Med tidigare medgivande av de lokala kontoren som tillhör Kulturministeriet,är det möjligt att dyka på dessa ställen: ön Vis, Biševo, Svetac, Brusnik, Sušac, Kopište, Lastovo, Donji Škoji, Vrhovnjaci, Palagruza, och ett område på 300m runt öarna Mljet och Jabuka, omådet på en radie av 300 m runt det sjunkna skeppet Szent Istvan, Premuda, Coriolanus Novigrad, BaronGautsch, Saint Ivan, S-57 pa Pelješac, och lämningarna vid Zirje och Cavtat.

Undervattens filmning, fotografering och sökningar på arkeologiska plaster kan bara göras med speciellt tillstånd av Kulturminsteriet. Utbildnings och Sport ministeriet i Kroatien har registrerat följande dykskolor och certifikat: BSAC, CMAS, IANTD NAUI, PADI, and SSI.


Licens

divingVäl införskaffat, gäller dyktillståndet ett år. Priset är 100 Kuna (ca 25 Euro), och utfärdas bara till de personer som har de rätta dyk kvalifikationerna erkända från från någon av de internationella dykskolorna.

Den centrala dykorganisationen i Kroatien är det Kroatiska dykförbundet, som genom sina program erbjuder dykutbildning och träning, tillsammans med andra projekt. Förbundet fungerar ochså som en aktiv deltagare i skyddandet och bevarandet av undervattensvärlden.

Som en tilläggs information , föreslår vi att ni försöker skaffa boken som publiceras av Maritiministeriet, "Recreational diving in Croatia", regelboken om vett och etikett gällande vatten aktiviteter längs den Kroatiska kusten.


Bästa dykplatser runt Dubrovnik

S 57 torpedo boat

S57 var en Tysk torpedbåt, som sjönk den 19 Augusti 1944. Den attackerades och sänktes av tre Brittiska torpedbåtar. Vraket är väldigt väl bevarat. På fronten kan man se kanonerna som fortfarande kan flyttas och kanonerna innehåller forfarande torpeder. Vraket ligger på sidan på en sedimentär botten. Det är osäkert att gå in i det.

Plats: Pelješac, S 57 torpedo boat

Djup: 25 - 39 meters

Nödvändig kunskap: Avancerad kategori

Sevärdhet: Väldigt välbevarat vrak av en Tysk torpedbåt


Dubrovnik, Taranto wreck

Skeppet sjönk 1943, efter att ha gått på en mina.Spridda delar av dess last ligger runt skeppet. Skeppet är brutet i två delar, fören ligger nedsjunken i sanden och aktern är vinklad i en 45 graders vinkel uppåt och ligger lutad mot en klippa. På däck lever mängder av fiskar och två stora havsabborrar.

Plats: Dubrovnik, Taranto wreck

Djup: 23 - 55 meters

Nödvändig kunskap: Avancerad kategori

Sevärdhet: Välbevarat vark av ett handelsfartyg


Elafiti, St. Andrija

St. Andrija är en fyr byggd 1873 på en ö som bär samma namn. Den finns belägen 6 M väster om Dubrovnik 3 M från ön Kolpcep, 2 M från ön Lopud och 4 M från ön Sipan. Ön är ca 400 m lång, 80 m bred och täckt av pinjeträd. Byggnaden har en 4-bädds lägenhet och en 6-bädds lägenhet som kan hyras. Den vackraste sidan att dyka på är utsidan på öns undervattensvägg. Klippan sluttar från 3-78 meter nästan vertikalt. Mängder av fiskar kan observeras längs väggen, och på 26 meters djup finns en undervattensgrotta. Om ni har den rätta kunskapen och erfarenheten att dyka djupare som till 50 meters nivån, kan man beskåda det berömda röda korallerna (Corallium rubrum), som används till vackra smycken.

Plats: Elafiti, St. Andrija

Djup: 3 - 78 meters

Nödvändig kunskap: Nybörjare till avancerad

Sevärdhet: Fantastisk undervattensvägg


Dykklubbar och skolor

Dubrovnik

DIVING CENTER BLUE PLANET

Masarykov put 20, HR – 20 000 Dubrovnik

mob: +385(0) 91 899 0 973

email: info@blueplanet-diving.com

web: www.blueplanet-diving.com


Dubrovnik Regionen

Diving Center - Epidaurum

Hotel Epidaurus Cavtat, open 10-16

tel: +385 20 471 444, fax: 471 386Senast uppdaterad: 17.10.2019
  • Booking.com