hem      feedback      forum       kartor      kontakt

  På denna sida: monument i Dubrovnik »

  Andra ämnen: historia » museum » berömda invånare » legender & sägner » galleri »


MONUMENT I GAMLA STAN DUBROVNIK

monument i Dubrovnik föregående sida 1

Fort St. IVAN

Om du närmar dig Dubrovnik till havs blir du välkomnad av det här magnifika, dominanta fortet St. Ivan som en väktare av staden. Fortet är vittnet av en lång och turbulent historia, sammanvävda århundranden som det har genomlevt från ett träfort, Medeltidsnäste kallat" Od Mula" till det kraftfulla Renässans fortet idag.
Belägen i den södra delen av Stadsmuren, tjänade fortet som beskydd för stadshamnen. Det restes i fyra stadier mellan 1346-1557. Dess slutliga utseende härrör från 1500-talet. Under nätterna var stadshamnen stängd med en kedja som sträcktes från St,Ivans Fort till Kase, en vågbrytare byggd på 1400-talet. Idag finns tre museum i St.Ivans Fort. På bottenvåningen ligger akvariet, fyllt med fisk från det Adriatiska havet. På övervåningen finns det Etnografiska museet och det Maritima museet.Det fyra sektionerna i det Maritima museet är tillägnade till Dubrovniks republiks maritima period, ångtiden, det andra världskriget och till segling och navigationstekninken.

St John Fort, Dubrovnik St John Fort, Dubrovnik St John Fort, Dubrovnik St John Fort, Dubrovnik

 

Fort REVELIN

Byggd på 1500-talet (1500 - 1538) på den östra sidan av staden på utsidan av stadsmuren, i formen av irreguljär fyrkant. Den gjordes av arkitekten Anton Ferramollino. Fortet byggdes som beskydd för stadshamnen, Ploceporten, och stadsbron. Dess enorma terass utgör en naturlig scen för föreställningar under sommaren.


Revelin Fort Dubrovnik Revelin Fort Dubrovnik Revelin Fort Dubrovnik Revelin Fort Dubrovnik

 

Fort LOVRIJENAC

Belägen på västra sidan av Gamla Stan utanför Stadsmuren på en 36 meter hög klippa. Det dominerar ingångarna till Stan, både från havet och från land. Enligt gamla skrifter byggdes det på bara tre månader. Idag är dess interiör en av de mest spektakulära scenerna i Europa, en välkänd plats för framförandet av Shakespeares Hamlet.


Lovrijenac Fort Dubrovnik, copyright Simon Tong Lovrijenac Fort Dubrovnik, copyright Simon Tong Lovrijenac Fort Dubrovnik Lovrijenac Fort Dubrovnik

 

SPONZA PALATSET

Dubrovnik Republiken har genom tiderna låtit detta palats tjäna för olika ändamål. Det användes som tullhus, mynt och förvaringshus( känt vid olika tidpunkter som Pontik, Divona eller Dogana). Sponza var en av de mer betydelsefulla byggnaderna i staden och förblev till allmänanvändning till slutet av 1800-talet. Sponza designades av Paskoje Milicevic, byggdes av Petrovic, Radivojevic, och bröderna Andrijici (1516-1522). Det representerade en harmonisk blandning av Gotisk och Renässans arkitektur; på bottenvåningen hittar man monumentala Renässansvalv, på första våningen hittar man eleganta gotiska monofores och trifores; andra våningen är dekorerad med Renäsans fönster, medan dess tak är byggt i Gotisk stil.
Interiören i Sponza palatset består av ett runt och rymligt plan, arrangerad som två pelargångar, med runda valv på bottenplan och med något spetsigare på första våningen. Den första våningen användes för sociala sammankonster och möten för lärda och litterära sällskap.
Bottenvåningen används för utställningar av konstnärer och för festival konserter och innehåller de 1500-tals orginal mekanismer som styr stadsklockan. De gröna figurerna som slår på klockan heter Zelenci - Maro och Baro).


Pallace Sponza Dubrovnik Pallace Sponza Dubrovnik Pallace Sponza Dubrovnik Pallace Sponza Dubrovnik, copyright Simon Tong

 

ORLANDOS KOLUMN

Orlandos kolumn i Dubrovnik är ett porträtt av den legendariska figuren Roland, huvudkäraktären i mest betydelsefulla litterära verket som daterar tillbaka till Medeltiden, "Sången om Roland". Historien om Roland kom till Dubrovnik via Italien. Den blev direkt knuten till konflikten mellan Dubrovnik och den Saracenske piraten Spucente, som förmodades vara besegrad av Roland nära ön Lokrum. Orlandos kolumn var ochså en frihetens kolumn, en symbol över Dubrovniks självständighet, men ochså en skammens kolumn. Samtidigt föreställde Orlandos kolumn beskyddaren av handel i Dubrovnik. Armbågens längd på hans högra arm kallades "Dubrovniks armbåge" (Dubrovacki Lakat) och var 51,2 cm lång. Uppenbarelsen av Orlandos kolumn daterar tillbaks till 1419. Under årens lopp, och upp till förra århundradet vändes den många gånger och förflyttades. Orlandos största olycka hände 1825 när en stark vind blåste omkull den, eftersom detta bidrog till att den placerades i förvar i 50 år. När den senare åtevände vändes ansiktet och svärdet mot norr, för det var inte längre någon förutsedd fara för turkarna och därför inget behov för den här hjälten att stå mot öst.


Orlando Column Dubrovnik Orlando Column Dubrovnik Orlando Column Dubrovnik Orlando Column Dubrovnik

 

St. BLASIUS KYRKA

St.Blasius kyrka är en barockkyrka byggd mellan 1705 och 1717 som ersättnig för den byggnad som 1368 förstördes i en brand, gjord av den Venetiske arkitekten och skulptören. M.Gropeli. Den utvidgade interiören, formad som San Maurizio i Venedig, är rektangulär med en central dome, och bevarar en del av skatterna från den förra kyrkan. På kyrkans huvudaltar finns en gyllene staty från 1500-talet av St. Blasius-skyddshelgon i Dubrovnik som häller en modell av staden i sin famn. Det målade orgelloftet bakom det höga altaret är gjort av Petar Mattel Matejevic från tidigt 1700-tal, och ett glasfönster av Ivo Dulcic. Högt uppe på väggarna finns det stenstatyer från1500-talet av Saint Peter och Jerome gjorda av Nikola Lazanid från Brac, och ovanför sidodörren en träfigur av St. Anthony, med okänt datum.

St Blaise Church Dubrovnik, Dubrovnik St Blaise Church Dubrovnik, Dubrovnik St Blaise Church Dubrovnik, Dubrovnik St Blaise Church Dubrovnik, Dubrovnik

 

STADSKLOCKTORNET

Det eleganta klocktornet, 35 m högt, daterat från 1444 revs ner och byggdes om 1928. Den moderna klockan, med brons statyer i form av soldater som slår på klockan (Maro and Baro) är en trovärdig kopia, med en tillagd romersk tidsvisare, från orginalet som daterar från 1478 (orginalet kan ses i Sponza palatset). Den enorma klockan i tornet, väger över 2000 kilo, är den enda orginal detaljen från det första klockan och smiddes 1506 av Ivan Krstitelj Rabljanin (Johannes Döparen från ön Rab). En barock portal lades till efter design av Marino Gropelli.


Bell Tower Dubrovnik Bell Tower Dubrovnik Bell Tower Dubrovnik Bell Tower Dubrovnik

 

REKTORS PALATSET

adress: Pred dvorom 1, phone: +385 20 321 437
öppet: 9 - 18, inträde: 35 kn, barn 15 kn
web: http://www.mdc.hr

Rektors palatset fungerade som residens för Dubrovnik republikens rektor. Det byggdes i en blandning av Gotisk och Renässans stil, förmodligen på grund av två explosioner som inträffade 1435 och 1463, och den stora jordbävningen 1667, i vilken Rektorspalatset skadades svårt. Därefter rekonstruerades palatset av Onofrio di Giordana della Cava, Michelozzo and Juraj Dalmatinac (Renässans valv - bottenvåningen), Salvi di Michiele, Jerolim Skarpa från Korcula, Bogosalic, Bogojevic, Grubacevic (Gotiska detaljer på nedre plan).
Pelarna och fira av Kapitälen (första, andra, sjätte och sjunde från höger) är i Gotisk stil. Två av Onofrios original kapitäl flankerar ingången, en föreställande rättvisa med ett par lejon, den andra Rektorn förevisande invånarna rättvisa.
Det inre rummet har Renässans valv på tre sidor och på den fjärde sidan finns en imponerande trappa som leder till en balkong. Under trappvalvet finns en Venetiansk Gotisk fontän och en dörr som leder till Konservatoriet.

Bysten av Miho Pracat (Michaeli Prazzato) av Pietro Giacometti da Recanati (1638) är de enda monument som rests för en medborgare av Dubrovnik Republiken. Pracat, en 1500-tals affärsman från Lopud, skänkte sina rikedomar till Republiken.
På första våningen arbetade och levde Rektorn. Idag är dessa rum en del av museet. Rektors Palatset innehåller även rum för väktarna. Inuti palatset finns också verk av lokala konstnärer från 1400 - 1500-talet (bland dem som utmärker sig finns Blaz Jurjev Trogiranin, den första viktiga konstnären i den lokala konsten och en huvudfigur i den sengotiska konsten i Dalmatien. Det finns också konstverk av Lovro Dobricevic Marinov som introducerade Renässans stilen i Dubrovnik. Lägg också märke till den stora samlingen av Ragusiska mynt, stämplar och enheter.


Rectors Palace Dubrovnik Rectors Palace Dubrovnik Rectors Palace Dubrovnik Rectors Palace Dubrovnik

 

KATEDRALEN

adress: Kneza Damjana Jude 1, phone: +385 20 323 459
8 - 20, Söndagar 11 - 17.30, inträde: 5 kn, barn 3 kn

Dubrovniks Katedral står i mitten på Marin Drzic torg, nära Rektors palatset. Den första Katedralen byggdes från 1100-talet till 1300-talet i Romanesque stil. Den förstördes under den stora jordbävningen 1667 och den nuvarande Katedralen byggdes på dess ställe. Rekonstruktionen gjordes av Buffalini (1671), Andreotti, Napoli, och slutfördes av Katicic 1713.
Denna Katedral, byggd i Romanesque Barock stil, med tre hallgångar och innehåller en stor skattkammare och en samling konstverk av berömda mästare. Katedralen är en korsbyggnad, med det höga altaret och den höga domen. Utsidan är dekorerad med en balustrad innefattande taket över sidogångarna och omringade av statyer som föreställer heliga personer. Interiören är ljus och rymmlig och huserar verk av gamla mästare som Titians polyptych Assumption, Padovaninis fyra målningar ( motiv från gamla Testamentet), Andrea del Sartos verk etc. Katedralens skattkammare är beläget i det vackra baraockkapellet som designades av Gropelli och målades av Mattei Matejevic. Skattkammaren består av 138 reliker, varav de flesta bärs traditionellt i den procession runt staden på St. Blasius helgdag, den 3 februari. På altaret står de tre huvudrelikerna av St. Blasius; reliken av huvudbonaden i formen av en bysantinsk krona av emalj och silverfiligrans arbete med 24 1100-tals emaljarbete, en 1100-tals gjuten silverarm, och en 1600-tals 24 karats guldfiligrans ben. Bakom hittar man ett stort sengotiskt kors, innefattande delar av det riktiga korset, gjort av Jerolim Matov 1536. Där finns också en silver staty av St. Blasius.


Cathedral Dubrovnik Cathedral Dubrovnik Cathedral Dubrovnik Cathedral Dubrovnik

 

JESUIT KYRKAN

Jesuitgatan leder till foten av den imponerande trappan(skapad 1738 efter den " Spanska trappan" i Rom) som stiger upp St. Ignatius, den Jesuitiska barockkyrkan, gjord av A.Pozzo 1725 som imitation av Gesu i Rom. Kyrkan innehåller en klocka gjuten 1355. Fokuseringspunkten i den rymliga interiören är halvcirkeln målad av den Sicilianaren G.Garcia 1738.


Jesuit Church Dubrovnik Jesuit Church Dubrovnik Jesuit Church Dubrovnik Jesuit Church Dubrovnik
 
monument i Dubrovnik föregående sida 1

 

nästa ämne: museum i Dubrovnik

  På denna sida: monument i Dubrovnik »

  Andra ämnen: historia » museum » berömda invånare » legender & sägner » galleri »

  
    Allmän information
    Historia
    Kultur
    Konst
    Aktiviteter
    Transport
  
    Hotell
    Privat boende 
    Camping
    Vandrarhem
  
    Restauranger
    Cafe & Barer
    Nattklubb & Disco
    Underållning
    Shopping
  
    Resebyrer
    Utflykter & Resor
    Charter
    Rent a car
  
    TURISTBYRÅER
    INSTITUTIONER
    AFFÄRSSIDOR 
    VIKTIGA NUMMER
    NAUTISK INFO
    VÄDER
    HÄLSA
    EKOLOGI & NATUR
    VALUTA
    LEXIKON
    ÖVERSÄTTNINGAR
    BILD GALLERI
    LÄNKAR