hem      feedback      forum       kartor      kontakt

  På denna sida: monument i Dubrovnik »

  Andra ämnen: historia » museum » berömda invånare » legender & sägner » galleri »


MONUMENT

monument i Dubrovnik nästa sida 2

FRANSISKANER KLOSTRET

adress: Placa 2, tel: +385 20 321 410
öppet: 9 - 18, inträde: 6 kn, barn 4 kn

Det Fransiskanska Klostret byggdes i den Romanesk-Gotiska övergångsstilen, det började byggas 1337. 1667 blev den totalt förstört i den stora jordbävningen. Dörren med Pieta mot Stradun är det enda bevarade från originalkyrkan efter ombyggnaden. Innegården i klostret anses vara ett arkitektoniskt mästerverk i Dubrovnik.

Franciscan Monastery is built in the transitional Romanesque-Gothic style. The construction started in 1337. In 1667 it was completely destroyed in the Great Earthquake.
Det byggdes av den kände Mihoje Brajkov från Bara i Romanesk-Gotisk stil. Kolonnerna är riktiga exempel på Romanesk stil, med bestialiska motiv som framhäver den Gotiska mystiken.
Pieta på kyrkan Male Brace är en gotisk skulptur gjord av Leonard och Petar Petrovic 1498. Klostrets interiör, en gång känt för att ha haft målningar i taket av Titian, rekonstruerades efter den stora jordbävningen 1667.
Det gamla apoteket, beläget i det Fransiskanska klostret, öppnades 1317. Det är det tredje äldsta apoteket i Europa, och det enda som fortfarande är i drift. Inventarierna, keramik, skålar, laboratorisk utrustning och gamla medicinska böcker finns förvarade i det Fransiskanska kloster museet, tillsammans med andra högt värderade objekt från Dubrovniks historiska och kulturella förflutna.


Det Fransiskanska kloster biblioteket innehåller över 30.000 volymer, 22 incunabula (gamla böcker) och 1500 värdefulla handskrivna dokument. Det välmärkta föremålen inkluderar ett 1400-tals silverkors och en silverbehållare, ett 1700-tals krucifix från Jerusalem i olivträd, ett martyrmotiv från 1541 av Bemardin Gucetic (Gozze) och illuminerade Psalmer.
Bland målningarna finns en av Ruder Boskovic målad i London 1760 och en målning som föreställer Gamla Stan före jordbävningen. Denna målning är en av de få som visar hur Gamla Stan såg ut före jordbävningen, och används för att rekonstruera och förstå hur Dubrovnik var byggt före katastrofen 1667.

Franciscan Monastery Dubrovnik Franciscan Monastery Dubrovnik Franciscan Monastery Dubrovnik Franciscan Monastery Dubrovnik

 

St. SPAS KYRKA

St. Spas Kyrka är belägen vänster om Pileporten och är den första kyrkan på huvudgatan Stradun. Bröderna Andrijici byggde kyrkan mellan 1520 och 1528 på uppdrag av Dubrovniks Senat. Kyrkan har typiska Dalmatinska Renässans hjulfönster pa utsidan och typisk gotisk interiör. Inne i kyrkan finns en magnifik målning "Nedstigningen" (Ascension) av Pietro Antonio da Urbino (1528).


Church of the Holy Savior Dubrovnik Church of the Holy Savior Dubrovnik Church of the Holy Savior Dubrovnik Church of the Holy Savior Dubrovnik

 

STRADUN

Huvudgatan i Gamla Stan heter Stradun eller Placa. Det är en ungefär 300 meter lång bilfri zon och den löper fran Pile till Ploce porten, och följer den ursprungliga kanalen som en gång delade staden i tva delar. Stradun kom till på 1100-talet, blev stenlagd 1468 och rekonstruerades efter jordbävningen 1667. Kalkstens belägningen polerades under alla ar av människofötter och skiner som glas efter regn. Husen på bägge sidor följer den antika ursprungliga stadsplanen, som daterar fran 1600-talet med lika höjd och stil. Affärerna ligger med fronten mot Stradun, och mestadels har de karaktäristiska "na koljeno" (pa knä) som innebär kombinerad dörr och försäljningsdisk. "Na koljeno" stilen bestar av en dörr och fönster som sitter i samma ram, omspända av ett valv i halvcirkel form. Dörren hölls stängd och varor handlades med över disken.


Stradun, Placa Dubrovnik Stradun, Placa Dubrovnik Stradun, Placa Dubrovnik Stradun, Placa Dubrovnik

 

PILE PORTEN

Vid västra ingången till Gamla Stan finns en stenbro med två Gotiska bågar innefattade gjord av Paskoje Milicevic 1471. Den här bron slutar i en annan liten träbro som brukades dras upp varje kväll. Vid slutet av bron och vid ingången ovanför valvet star statyn och skyddshelgonet St. Blasius (Sv. Vlaho).


Pile Gate Dubrovnik Pile Gate Dubrovnik Pile Gate Dubrovnik Pile Gate Dubrovnik

 

PLOCE PORTEN

Östra ingången till Gamla Stan. Den yttre porten vid Ploce är byggd av Miho Hranjac 1628, medans den nedfällbara träbron och två-bågsstenbron (Paskoje Milicevic, 1400-tal) liknar dem vid Pile Porten. Ovanför bron finns statyn av St. Blasius, Dubrovniks skyddshelgon.


Ploce Gate Dubrovnik Ploce Gate Dubrovnik Ploce Gate Dubrovnik Ploce Gate Dubrovnik

 

STORA ONOFRIO'S FONTÄN

Belägen i det stora utrymmet till höger innanför Pile porten. Det är en 16-sidig dricksfontän byggd av Onofrio de la Cava (1438 - 1444). Fontänen är en del av stadens vattensystem som Onofrio lyckades skapa genom att ta vatten från källan i Rijeka Dubrovacka. Källan är belägen 20 km från Stora Onofrios fontän och den här konstruktionen ansågs vara ett mästerverk på den tiden.


Big Onofrio Fountain, Dubrovnik Big Onofrio Fountain, Dubrovnik Big Onofrio Fountain, Dubrovnik Big Onofrio Fountain, Dubrovnik

 

LILLA ONOFRIO'S FONTÄN

Byggd av Petar Martinov 1441, i form av en åttakantig bas med skulpturreliefer på panel runt om, från vilken en Barock-Gotisk pelare stiger upp.


Small Onofrio Fountain Dubrovnik Small Onofrio Fountain Dubrovnik Small Onofrio Fountain Dubrovnik Small Onofrio Fountain Dubrovnik

 

STADSMURARNA

adress: Gunduliceva poljana 2, tel: +385 20 425 942
öppet: 9 - 18.30, inträde: 70 kn, barn 30 kn

Stadsmurarna är bland den finaste och mest intakta i hela Europa. Stadsmurarna säkrade Dubrovniks frihet under århundraden. De omringar hela den Gamla Stan med en längd av 1940 meter och en höjd på upp till 25 meter. Hela Stadsmuren byggdes från 700 till 1500-talet, bestående av en innre och yttre sektion. De finns fem bastioner, tre runda och tolv fyrkantiga och rektangulära torn, två hörntorn och ett stort fort. Den yttre sektionen av Stadsmuren består av en lägre vägg med tio halvcirkelformade bastioner byggda av den berömde Italienske arkitekten Michelozzo. Staden försvaras även av två separata fort, Revelin på östra sidan och Lovrijenac på den sydvästra sidan.


City Walls Dubrovnik City Walls Dubrovnik City Walls Dubrovnik, copyright rit.edu City Walls Dubrovnik, copyright Simon Tong

 

Fort MINCETA

Placerad som en krona uppe på den nästan två kilometer långa stadsmuren, med sina nästen som omsluter den fascinerande staden, har det här fortet charm och karaktär tilsammans med sin dominerande uppenbarelse.
Det mest massiva tornet i Gamla Stan, beläget på norra sidan av Stadsmurarna, erbjuder en av de vackraste utsikterna utöver stan, dess gator och byggnader. Det är det arkitektoniska arbetet gjort av Ranjina, Michellozzo Michellozzi och som slutfördes av Juraj Dalmatinac. Till en början var det en mindre kvadratformad byggnad, senare tillfördes nya delar, och slutligen fick det sit nuvarande utseende 1464. Vissa Sommarfestival tillställningar förevisas på terassen vid detta magnifika historiska monument.


Minceta Fort Dubrovnik Minceta Fort Dubrovnik Minceta Fort Dubrovnik Minceta Fort Dubrovnik
 
monument i Dubrovnik nästa sida 2

 

nästa ämne: museum i Dubrovnik

  På denna sida: monument i Dubrovnik »

  Andra ämnen: historia » museum » berömda invånare » legender & sägner » galleri »

  
    Allmän information
    Historia
    Kultur
    Konst
    Aktiviteter
    Transport
  
    Hotell
    Privat boende 
    Camping
    Vandrarhem
  
    Restauranger
    Cafe & Barer
    Nattklubb & Disco
    Underållning
    Shopping
  
    Resebyrer
    Utflykter & Resor
    Charter
    Rent a car
  
    TURISTBYRÅER
    INSTITUTIONER
    AFFÄRSSIDOR 
    VIKTIGA NUMMER
    NAUTISK INFO
    VÄDER
    HÄLSA
    EKOLOGI & NATUR
    VALUTA
    LEXIKON
    ÖVERSÄTTNINGAR
    BILD GALLERI
    LÄNKAR